Luchtmacht Mannenkoor concert

Schimmelpenninck 46
3871SC  Hoevelaken
Tel: +31 6 2502 5916
Ga naar de inhoud
Beschermheer:
Lt-Gen b.d. dr. D. Starink
Ereleden:
Elt b.d. G.A. Rietveld
Jubileumconcert Luchtmacht Mannenkoor

Dit concert ter gelegenheid van het veertig jarig jubileum van het Luchtmacht Mannenkoor zou in 2020 plaatsvinden. Door de coronapandemie kon dit geen doorgang vinden,De uitvoerenden


Het Luchtmacht Mannenkoor (LMK) werd op 1 september 1980 heropgericht.
Vanaf deze datum vertegenwoordigt het koor - zo nodig - de Koninklijke Luchtmacht op diverse formele en informele gelegenheden. Met veel enthousiasme en inzet vervult het deze taak.
Het koor treedt regelmatig op in binnen- en buitenland. Meerdaagse concertreeksen in het buitenland, o.a. in Bitburg, Idar-Oberstein en Sonthofen, met benefietoptredens die zéér worden gewaardeerd. Maar out of the box kan ook! In het kader van 75 jaar bevrijding heeft een deel van het LMK als background koor met de Nederlandse rockband Knight Area samengewerkt aan het verwezenlijken van hun 7e album, het D-Day album. Het verzoek van Knight Area aan het LMK om mee te werken past fantastisch in onze doelstelling. Het bevorderen van een goede relatie tussen burger en militair. Dit brengt het LMK ertoe om, op aanvraag, veelvuldig en met plezier gehoor te geven aan verzoeken om medewerking te verlenen aan: ontspanningsmiddagen voor senioren, goodwill-, bevrijdings- en kerstconcerten.
Het koor repeteert iedere woensdag - behalve in de maanden juni en juli - van 11.45 tot 14.30 uur in Gebouw 107 op Vrijland, dat is gelegen op de voormalige Vliegbasis Deelen.
Het koor bestaat uit ca. 52 leden, volgens de statuten: (gewezen) mannelijke militairen, die bevoegd zijn het uniform van de Koninklijke Luchtmacht te dragen.
Er wordt gestreefd naar een evenwichtige verhouding tussen de verschillende stemgroepen, t.w. 1e tenoren, 2e tenoren, baritons en bassen.

Sinds 17 november 2011 is Rienus Oude Kempers dirigent van het Luchtmacht Mannenkoor.
Hij begon zijn muzikale loopbaan in het Parochieel Jongenskoor te Overdinkel. Later ontdekte hij de blaasmuziek en ging hobo spelen in de plaatselijke harmonie. Hij heeft bij de Koninklijke Luchtmacht functies vervuld bij 322 Squadron en Vliegbasis Twenthe.
Van 1973 tot 2003 was hij hoboïst bij de Kapel van de Koninklijke Luchtmacht. Studeerde in 1976 af voor Directie Harmonie en Fanfare en volgde een applicatiecursus koordirektie in Utrecht. Hij is werkzaam als dirigent van diversen koren en orkesten.

Het koor wordt bij een aantal nummers aan de piano begeleidt door Matthijs Jongen.
Geïnspireerd door zijn opa speelt Matthijs vanaf zijn 7e jaar piano en had hij 3 jaar lessen in Almere van Reneé van den Bergh, aansluitend 6 jaar in Amsterdam bij Jorrit van den Ham. Na een onderbreking van anderhalf jaar nam hij een jaar les aan de        Stichting Muziektalent Almere van Ida Wildvank, om zich klaar te stomen voor het conservatorium. Sinds september 2018 studeert hij aan de HKU/Utrechts Conservatorium bij Henry Kelder. Als student-assistent begeleidt hij sinds 2021-2022 de zangstudenten bij hun dramalessen en projecten. Naast zijn pianostudie begeleidt Matthijs zangers, instrumentalisten en koren en speelde hij trombone bij het Almeers Jeugd Symfonie Orkest en projectorkesten.

Het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps
Het fanfare orkest van het Nijkerks Stedelijk Fanfare Corps geeft dit jaar wederom haar muzikale medewerking aan het        jaarconcert van het Luchtmacht Mannenkoor.
Het NSFC heeft een rijke historie, de vereniging is opgericht in 1894 en bestaat dit jaar namelijk 128 jaar.
In de afgelopen jaren heeft het NSFC al eerder samenwerking in Nijkerk mogen ervaren met het koor. De eerste keer in 2013  tijdens het benefietconcert voor Hospice Nijkerk en de tweede keer tijdens het Bevrijdigingsconcert in 2016. In 2019 te gast    bij ons eigen jaarconcert en zijn nu wederom te beluisteren op het feestelijke  jubileumconcert van het LMK.
Zij zijn er dan ook trots op om de muzikale medewerking te verlenen.
              
Het orkest staat o.l.v. dirigent Cor Pronk.  Cor Pronk is dan ook de uitdaging met het orkest aangegaan om het orkest  verder te stimuleren en te verbeteren. Regelmatig gaat het orkest dan ook naar festivals. Het orkest  komt uit in de derde divisie van HaFaBra orkesten.
Tijdens  dit concert zal het orkest verschillende werken ten gehore brengen, waardoor de diversiteit van het orkest tot uiting komt.
              
Naast het  fanfare orkest heeft het NSFC ook nog een slagwerkgroep. Afslag Nijkerk heeft ondanks het feit dat de groep uit relatief jonge leden bestaat, de gemiddelde leeftijd is namelijk 10 jaar, diverse optredens gedurende het jaar, waaronder gezamenlijk met het fanfare corps.
Het NSFC verzorgt eigen muziek opleidingen en de totale vereniging bestaat uit ongeveer 100 leden.
              
Sinds september 2015 is Cor Pronk de dirigent van het fanfare orkest.
Cor Pronk werd geboren op 4 november 1950 en begon op 9-jarige leeftijd op de bugel te spelen in de plaatselijke fanfare ‘Eensgezindheid’ te Heiloo. Later speelde hij ook in de Bergense Harmonie, het Noord Hollands Jeugdorkest (Symfonieorkest) en in een  boerenkapel en Dance Band.  
In 1969 begon hij zijn studie aan het Utrechts Conservatorium trompet, achtereenvolgens bij Ben Zaal, Klaas Kos en Wim van            der Vliet. In 1972 volgde hij naast zijn trompetstudie ook HaFa-directie bij Henk van Lijnschooten en Gerrit Fokkema en in 1974 behaalde hij zijn Onderwijsakte Trompet, in 1975 het Orkestspel Trompet en in 1976 Piccolotrompet en HaFa-directie.  
Hij leidde jarenlang de Jeugdstudieweekenden van de KNFM in de provincie Utrecht.

The Seaforth Highlanders of Holland
In april 1945 werden de "GELDERSE VALLEI" (het gebied waar o.a. Barneveld en Voorthuizen in liggen) en op 8 mei 1945 de stad Amsterdam bevrijd van de Duitse bezetting door voornamelijk Canadese regimenten.
Veel jonge soldaten, waarvan de meerderheid nog nooit eerder in Nederland was geweest, stierven hier voor onze vrijheid.
Wij gedenken dit nog steeds jaarlijks op 4 mei en vieren onze bevrijding een dag later.
Aan deze jaarlijkse herdenking/vieringen is nu een nieuwe dimensie toegevoegd.
Een aantal Nederlandse muzikanten zijn, in hun enthousiasme over Schotse, Engelse en Canadese militaire muziek, samengegaan in een nieuwe doedelzakband en willen hiermee bijdragen aan de herdenking van de bevrijding en de vele slachtoffers die daarvoor zijn gevallen. De leden van de vereniging beschouwen het als een eer en een plicht om de herinnering levend te houden aan allen die hebben gestreden en soms hun leven hebben gegeven voor de bevrijding van Nederland. In ruimere zin wordt daarbij tevens stilgestaan bij het feit dat nog steeds militairen - ook Nederlandse - hun leven geven voor de vrijheid in de wereld.
De band is opgericht op 8 september 1999 in Voorthuizen en heeft als naam:
"The Seaforth Highlanders of Holland, Memorial Pipes and Drums".
De band heeft contacten met de Seaforth Highlanders of Canada Regimental Association en met vertegenwoordigers van het, nog steeds bestaande, regiment The Seaforth Highlanders of Canada, uit Vancouver. Dit regiment is nu een reserveonderdeel van het Canadese leger.
Bij dit regiment, dat onderdeel uitmaakte van de bevrijdingsoperatie in Nederland in 1945, behoorde ook een doedelzakband, welke gedurende deze belangrijke en moeilijke periode optredens verzorgde mede ter vermaak van de bewoners van de door hen bevrijde dorpen en steden.
De muzikale leiding is in handen van pipe major Frank Jan de Boone, die daarbij door verschillende instructeurs wordt bijgestaan.
De band treedt tijdens veel verschillende gelegenheden op en kan zich verheugen op een toenemende populariteit bij het publiek.
Wanneer en waar?

Datum: vrijdag 28 oktober 2022
Aanvang: 20 uur  Zaal open 19u30
Plaats: De Fontein, Ds. Kuyperstraat 2, 3863CA Nijkerk

Toegangsbewijzen:   € 12,50 p.p.
Veteranen kunnen op vertoon van hun veteranenpas een korting krijgen van € 2,50 voor maximaal 2 kaarten.
Bij afname van minimaal 7 kaarten tegelijk geldt ook een korting van € 2,50 per kaart.Deze kaarten moet door 1 persoon worden afgenomen en afgerekend.


Kaarten reserveren via de website kan tot en met woensdag 26 oktober 17:00 uur
Kaarten kunnen ook op 28 oktober vanaf 19u15 in de kerk worden gekocht voor zover voorradig
                                                         Let op dit kan alleen contant (dus niet met pin-betaling)


Websites:
© Copyright 2006 - 2022 Het Luchtmacht Mannenkoor                              Bijgewerkt: 27-september-2022
Terug naar de inhoud